Despre 5


Sunt un mare pasionat de ciclism și totodată un mărunt colecţionar al vechiturilor cu tematica ”ciclism în România”. Într-o zi, acum vreo cinci ani, privind colecția de medalii și fotografii, brusc mi-au venit în minte multe, foarte multe întrebări: oare cine a câștigat medalia asta?, dar asta?, ce a fost Clubul ciclist Principele Nicolae?, dar Clubul Velocitas din Timișoara?, Unirea Velocipedică a României?, dar sportivii din fotografii cine sunt?, cum îi cheamă?, la ce curse au participat și ce rezultate au avut?, dar cu Mița Biciclista care e adevărul?, primul velodrom care a fost: Pucher sau Cazzavilan?, Ștefan Luchian – ciclist de performanță?!, Ion Bălăceanu Stolnici, Macedonski, Cantilli, Delavrancea, Noica, cicloturiști ?! și multe, multe altele…

Din dorința de a găsi răspunsuri la sutele, poate miile de astfel de întrebări, am început să caut cărți cu și despre ciclism românesc, având convingerea fermă că într-un timp relativ scurt majoritatea pieselor din colecții vor avea atașată o mică hârtiuță pe care va fi scris, succint, istoria ei, iar celelalte întrebări își vor fi găsit răspunsuri. M-am înșelat… Cărțile publicate în România pe această temă nu sunt prea multe și, mai mult, majoritatea abordează în principal ciclismul sportiv de după 1947…. Citindu-le, nu am găsit răspunsuri la majoritatea întrebărilor… Nu am disperat… Am continuat prin a căuta asiduu în biblioteci documente, publicaţii, cărţi, fotografii, filme etc, convins fiind, din nou, că voi termina repede…. Gândeam că nu prea sunt multe de găsit (și spus) despre ciclismul de la noi din țară, raportându-mă, pe baza cunoștiințelor mele de atunci, la țările cu tradiție bogată în domeniu precum Germania, Franța, Anglia, S.U.A, Italia, Belgia, Olanda, Spania, ba chiar și Polonia, și Bulgaria, și multe alte tări… Și așa, tot căutând, am intrat în caruselul datelor, numelor, locurilor, curselor, recordurilor, velodromurilor, atelierelor, magazinelor, școlilor de bicicletă, teatrelor, muzicii etc.

Pe măsură ce citeam, simpla nevoie de a găsi răspunsuri la întrebări a trecut în plan secund… Sub ochi se derulau secvențele unui film… Frânturi ale unei lumi fascinante, aproape necunoscute, cu o istorie neaşteptat de bogată, cu personaje celebre, o lume plină de evenimente sportive, culturale și sociale… Și toate acestea petrecute în jurul bicicletei! Și caruselul datelor nu se mai oprea… Am gândit strâmb… Avem istorie în ciclism! Comparabilă cu multe tări cu tradiție! O istorie prea puțin cunoscută, de mulți și demult ignorată! Mă înșelasem a doua oară…

Atunci am gândit că toate aceste file de istorie a bicicletei și ciclismului din România ar trebui făcute cunoscute publicului larg, pasionat sau nu de bicicletă și ciclism. Așa a luat naștere acest Muzeu al Ciclismului din România… Din pasiune și din dorința de a arăta românilor și (de ce nu?) lumii întregi aceste scurte secvențe de istorie de (prea) multe ori uitată! Cele expuse nu se vor limita numai la tematica ”ciclism” în sensul strict sportiv al cuvâtului. Am îndrăznit să găzduiesc sub umbrela ”ciclism” și pe cei care utilizau, de voie sau de nevoie, această formidabilă ”mașină de alergat” nu (numai) în competiții sportive, ci și în activitatea cotidiană, în profesie, cicloturism, armată, cercetășie etc. Nu de puține ori aceștia au dovedit admirabile calități sportive, putând fi considerați, din punctul meu de vedere, adevărați cicliști.

Majoritatea exponatelor din acest muzeu fac parte din colecții private. În cazul pieselor care provin din alte surse (ex.cărți, documente, pagini web etc) este specificată corespunzător sursa. Toate informațiile din textele publicate sunt fundamentate pe surse bibliografice, neprecizate pe site (disponibile la cerere).

Muzeul va fi completat pe măsură ce noi file de istorie se vor lăsa descoperite…

Muzeul se dorește a promova și populariza istoria bicicletei în România și a ciclismului românesc, dar întrucât exponatele sunt parte a unor colecții particulare, preluarea şi reproducerea textelor și fotografiilor de pe acest site este permisă numai cu acordul scris al www.muzeuciclism.ro. Pentru vizitatorii care doresc utilizarea fotografiilor exponatelor acestui muzeu și/sau mai multe informații legate de această tematică nu ezitați a contacta www.muzeuciclism.ro.

În speranța că aceste file ale sportului românesc își vor găsi locul cuvenit în memoria fiecărui vizitator,  vă doresc o călătorie plăcută în istorie.

www.muzeuciclism.ro


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 gânduri despre “Despre

  • Rubinescu-Ostriceanu Fideliu

    Foarte interesantă ideea de a avea un muzeu al ciclismului, Ne spuneți locația exact? Vreau să-l văd și cu siguranță și-ar dori mulți cunoscuți de-ai mei. De profesie sunt muzeograf. Am aflat destul de târziu de existența acestui muzeu, pe care doresc să-l văd.
    Aștept un răspuns.

  • florin

    este un inceput frumos cu reale sanse sa facem un mare beneficiu glorie de alta data pe care il ocupa ciclismul ROMANESC si ISTORIE SALE MULTUMESC PT CA TE AI GINDIT LA ACEST MUZEU